Örömünnep a Teljesség jegyében

Család-Sziget

2015/07/13. - írta: Lajkó Tamás József

A Család-Sziget programja:

1.sátor: Család Esélyteremtési és Önkéntes Ház sátra ( egész napos kézművesedés gyerekeknek, társasjátékok, családtámogatás intézkedésekről felvilágosítás adás, szóróanyagok)
2.sátor: Pódiumbeszélgetések sátra
3.sátor: Balaton NÓRA - Pont tanácsadó sátor
4.sátor: Babák – mamák pihentetős-szoptatós sátor ( lehetőség lesz mamák-babák felfrissülésre, babák szoptatására, pihentetésére, kisgyermekek pihentetésére, etetésére)

A Pódiumbeszélgetések sátor programja:

benedek_anna.jpg

 

 

10:30 – 10:40 Benedek Anna - Nagycsaládosok Balatonalmádi Egyesülete
Balaton NÓRA-PONT bemutatása 

 

 

vajna_szabina.jpg

 

 

10:45 – 10:55 Vajna Szabina – Veszprém Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház program
CSEÖH program bemutatása

 

  

 

fizl_kata.jpg11:00 – 11:30 Fizl Kata – Babajelnyelv-oktató
Meghallgatod, vagy megvárod, míg megtanul beszélni? 

A babajelelés egy olyan ösztönös gesztusokon alapuló, játékosan bevezethető, a kommunikációt és a megértést nagyban megkönnyítő módszer, melynek segítségével a kisbaba higgadtan, sírás nélkül kifejezheti szükségleteit, gondolatait akár már 8 hónapos korában. 
Csökkenti a meg nem értettség és a félreértések miatti hisztik és a nyűgös viselkedések számát, valamint a gyermek és a szülő közti kapcsolatot harmonikusabbá teszi. A babajelek játékos körülmények között, mindig a baba érdeklődését figyelembe véve, beszélő környezetben vannak bevezetve, mely hatékonyan elősegíti a beszédértést, és erősíti a kommunikációs készséget. Csökkenti a meg nem értettség és a félreértések miatti hisztik és a nyűgös viselkedések számát, valamint a gyermek és a szülő közti kapcsolatot harmonikusabbá teszi.
www.babajelnyelv.hu
Skype: babajelnyelv

martony_zsuzsanna.jpg11:45 – 12:15 Mártony Zsuzsanna - Zeneterapeuta

A zeneterápia direkt és indirekt módon is oldja a gyerekekben felhalmozott feszültséget és problémákat. A zene, saját énekhangjuk és a hangszerek ösztönös válaszra készteti őket, s ez által gyorsítja a probléma megoldását, mivel a zene egyfajta önkifejezés, önmagunk feltárása. Fejlődik önismeretük, megismerik érzelmeiket, és megtanítja azok kifejezését. Mivel a zene is egyfajta kommunikáció, így segít a szociális képességek fejlesztésében, beindít egy öngyógyító tevékenységet, hogy ezáltal a gyermek a korosztályára jellemző zűrzavarát tudja oldani.

 

vasarhelyi_anna.jpg14:00 – 14:45 Vásárhelyi Anna baba- és gyermekhordozási tanácsadó
A negyedik trimeszter – a babahordozás jelentősége az első évben (és utána)

Megszületett, végre itt van az illatos kis csomag a karodban, és te imádod, az első pillanattól.
És nem lehet letenni… de miért is tennéd le? Babád legfontosabb igénye, hogy veled lehessen, éjjel-nappal, ez így normális, ez így helyes! Neki csak az ösztönei vannak, amik azt súgják, ha leteszed, veszély várja. Nem tudja, hogy a kiságyban biztonságban van, csak azt, hogy a karodban nem érheti baj.
A hordozás egyszerű, biztonságos és mindenki igényét kielégítő megoldás: te kapsz két szabad kezet, a babád pedig a testkontaktust, amire olyan nagy szüksége van. Tartsd testközelben a babádat és a hordozással kerek lesz a világ!
Beszélgessünk arról, mi is az a negyedik trimeszter és miért létszükséglet a kisbabának, hogy hordozzák, mikortól lehet elkezdeni, milyen eszközök ajánlottak és milyen praktikák segíthetnek.

ujszaszi_petra.jpg15:00 – 15:45 Ujszászi Petra – pszichológus, Lélek Éled Kör társelnök, LEMangURIA szabadtánc önismereti-tanító
"Szeparációs szorongás és dackorszak"

Előadás és beszélgetés, hogy jobban megértsük tipegőnk reakcióit.
Hogyan kezeljük kisgyermekünk dackorszakát?
Mit tehetünk, hogy ez a kihagyhatatlan korszak mindannyiunk (gyermek és felnőtt) fejlődését szolgálja?
Buktatók - tanácsok – tippek

bressel-klein_annamaria.jpg16.00 – 16:30  Bressel - Klein Annamária – védőnő, szoptatási szaktanácsadó
Szoptatás és szexualitás

4 gyermekes édesanya, védőnő, szoptatási szaktanácsadó vagyok.
Első gyermeke szoptatása alatt megélt nehézségek indítottak el az úton, hogy minél több és több információt gyűjtsek a válasz-kész gondozásról. Kezdetben szoptatás támogató csoportokba, majd különböző korszerű ismereteket adó konferenciákra jártam el,  2013 -ban pedig felvételt nyertem a Semmelweis Egyetemre, ahol Laktációs Szaktanácsadó Szakon hallgattam előadásokat. 2014 nyarán sikeres IBCLC (International Board of Lactation Consultant Examiners) vizsgát tettem, így váltam szoptatási szaktanácsadóvá.
Nagyon fontosnak tartom az édesanyák támogatását, biztatását,a megfelelő információk átadását.  Veszprémben  anyatej klubot vezetek,ahol minden hónapban lehetőség nyílik arra, hogy átbeszéljük az anyákat foglalkoztató kérdéseket, nehézségeket és megoszthassák örömeiket is.

foldes_petra.jpg16:45 – 17:30 Dr. Földes Petra - mentálhigiénikus
Élet a babaszobán túl

Az anyaság új szerepet, új minőséget jelent, és ebben a változásban természetesnek tűnik, hogy a kisgyermeket nevelő anya saját, személyes céljai, vágyai háttérbe kerülnek. Mindez azonban csak rövid távon természetes, hiszen épp ezek a vágyak adják a személyiség hajtóerejét, a lelki egészség (és így a családi béke) alapját. Hogy hogyan sikerül hosszú távon megtalálni az egyensúlyt az anyaszerep és a külvilágban betöltött szerepek között, az már a család közös felelőssége. Melyek a bevált technikák: mire figyeljünk, hogy sikerüljön a megfelelő arányokat létrehozni és fenntartani?

 

egry_zsuzsanna.jpg17:45 – 18:15 Egry Zsuzsanna
Fegyelem helyett figyelem - jutalom helyett játék

Összekapcsoló - Kapcsolódó nevelés...hogy a gyereknevelés több öröm, és kevesebb küzdelem legyen! 
A Kapcsolódó nevelés teljesen új meglátásokkal szolgál a gyerekek és felnőttek érzelmeinek működéséről, és működő, gyakorlati eszközöket nyújt a mély, bensőséges szülő-gyerek kapcsolat kialakítására, a gyerekek és felnőttek nehéz érzelmeinek, kitöréseinek kezelésére. 
Minden szülő a legjobbat akarja a gyerekének, és minden gyerek arra vágyik, hogy jóban, szeretetben legyen a szüleivel. Mégis, ez a jószándék gyakran mindkét részről vakvágányra fut, és a szeretet helyett dühöt, tehetetlenséget, neheztelést élünk meg. A Kapcsolódó nevelés felismerései magyarázatot adnak arra, miért történik mindez, és egy egyszerű, gyakorlati eszközrendszer segítségével kiutat mutat ezekből a helyzetekből. 
Olyan utat, ami után szülő és gyerek még közelebb érzi magát egymáshoz, és a gyerekeinkkel a küzdelmek sorozata helyett egyre inkább a kapcsolódás mély örömét élhetjük meg.
www.osszekapcsolo.hu
www.szelidszavakkal.blogspot.hu

nemeth_katalin.jpg18:20 - 18:45 Németh Katalin

Németh Katalin vagyok 36 éve elkötelezett híve a sportnak, Jelenleg egy kis rekreációs központot vezettek.  A vendégköröm nagy részét nők, anyák, hölgyek teszik ki.
Számukra létfontosságú, hogy legyen egy olyan hely ahol el tudnak távolodni a napi stressz forrásoktól,javuljon a közérzetük.  Az sportban megnyert kiegyensúlyozottságuk, nyugalmuk, jókedvük, pozitív energiájuk éppen a családi életükben betöltött központi szerepüket segíti leginkább.

Ha ők jókedvűek a többiek erőt tudnak meríteni belőlük. Mivel az önzetlen adás a női szerep vállalás forrása és igazi megtestesülése. Amitől ez a szerep olyan értékes is.Ehhez viszont sok belső erő kell folyamatosan erre az egyik legjobb eszköz a sport akár a családdal együtt is, mert a közös jó élmény összeköt.

Sok elszántságot kívánok mindehhez.

 

Címkék: programok